Arini teringin kongsi resepi pajeri terung.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqwHFdIUAMPHNUUqZJ1iqzwhDf6nUgulIIcMbX2iKW7_8kUUZMfRY69y5qS9iBJ3HX5BjqYCesgbz8Yr4pkZ1OJZT_p-Qp_XiszDuEKrvxn80Jw0WpRInn39e1R-ZlBzsJnGqFYN0ufobi/s320/12333098_1084135538271573_863853248_o.jpg)
Bahan-bahannya mudah aje..Macam nak masak kari yang pekat.
terung 5-6 batang (potong 2inci)
serbuk kari 2 paket (kalu rase pekat sangat 1 paket pon boleh)
santan pekat 2 cawan
air asam jawa (larutkan bersama serbuk kari)
bawang merah 5 biji -kisar
bawaang putih 4 biji - kisar
halia 1 inci - kisar
bunga lawang 1 biji
kulit kayu manis 1 btg
buah pelaga 2 biji
bunga cengkih 2 biji
kerisik 1 paket
gula dan garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Goreng terung (sekejap aje), toskan minyak.
2.Tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sampai naik bau.
3. Masukkan kari, tumis sampai terbit minyak.
4. Masukkan santan pekat. Kacau perlahan dan tunggu mengelegak sedikit, masukkan kerisik.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan kuah sedikit pekat.
6. Akhir sekali masukkan terung yang dah digoreg awal2 tadi. Kacau rata, tutup api dan boleh lah dihidang,
Mudah kan. Jom Makan! :D
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment