One of family's favorite menu...
Selain ikan merah, ikan siakap juga sedap dibuat sup.. yumm..yumm...
Bahan-Bahan yang diperlukan :
1 ekor ikan siakap (potong beberapa bahagian)
1 biji bawang besar holland-kisar
1 biji bawang merah kecil-kisar
3 biji bawang putih-kisar
1 inci halia-kisar
6-7 tgkai cili padi (terpulang kepedasan masing2)-kisar
1 sup bunjut ikan adabi (paket warna biru)
2 batang serai (ketuk)
batang saleri (x isi sbb xde stok dalam peti..hihi)
daun saderi
air secukupnya
garam
MSG @ Ajinomoto?? tak perlu...tak elok amalkan MSG kan...
Cara-Caranya :
1. Masukkan semua bahan kisar dalam blender dan kisar sehingga halus.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar tadi sampai naik bau dan garing sedikit. Masukkan serai dan semua bahan dalam paket sup bunjut. Tumis sekejap sampai naik bau.
3. Masukkan air secukupnya. Masukkan garam. Rasa. Biar sedikit masin sbb makan dengan nasi nanti sedang elok je rasanya.
4. Bila sup dan mengelegak, masukkan ikan siakap.
5. Biarkan ikan masak atas dapur seketika. Jangan kacau. Hancur ikan nanti.
6. Sambil-sambil tunggu ikan masak boleh la potong daun saderi.
7. Agak2 ikan dan masak, Tutup api. Taburkan daun saderi tadi. Hidang.
Dengan erti kata lain, lebih kurang wat sup ayam je..bezanya kita guna ikan dan sup ikan.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment