Wednesday, December 16, 2015

Pajeri Nanas Kelantan

Satu hari, adik saya teringin nak makan pajeri nanas. Then, tanya dia yang berkari tu ke? Bukan.. yang manis macam acar.. Makanan orang kelantan.. So, saya pon tanya pak cik google.. At last, terhasillah pajeri nanas yang dalam gambar tu. First trial guna bahan yang ada kat dapur je..



1/2 biji nanas (potong suka ati)
4 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
kulit kayu manis ( x de stok so x isi)
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
buji sawi ( xde stok jugak)
serbuk kunyit
gula (lebihkan) dan garam

Cara-cara:
1. Tumbuk bawang merah dan putih.
2. Panas minyak, tumis bawang yang ditumbuk tadi bersama buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sampai naik bau.
2. Masukkan nanas dan serbuk kunyit. Gaul rata.
3. Masukkan garam dan gula. Masukkan gula lebih. Rasanya memang akan manis sedikit.
4. Kacau rata. Biarkan seketika supaya semua bahan sebati dalam nanas tadi.
Tak perlu isi air sebab nanas tadi akan mengeluarkan airnya sendiri. kalau isi nanti berkuah pulak nanas tu..
5. Agak-agak sebati dan dah cukup rasa, boleh lah tutup api dan hidangkan...

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment