Saturday, August 13, 2016
Spaghetti Carbonara Simple dan Sedap Tanpa Prego
Bahan-Bahan
1/2 paket speghetti kimbol (terpulang nak pakai yang jenis apa)
1/2 botol susu segar full krim farm fresh (guna dutch lady pon boleh)
1/2 paket daging kisar ramli
5 batang sosej daging ramli (potong bulat-bulat)
1 biji bawang besar holland (potong dadu/cincang)
3 keping cheese embog
1 sudu tepung gandum (tak letak pon takpe sebab cheese dah cukup untuk pekatkan sos)
sedikit lada hitam (tak nak isi pon takpe)
sedikit parsley flake dalam paket (bagi rasa herba) -guna yg segera sebab tak jumpa yang fresh
minyak masak (nak rasa lagi sedap, tumis guna butter)
garam
Cara-Cara
1. Rebus spaghetti bersama minyak masak dan sedikit garam selama 30 minit. Jangan overcook. Agak-agak kembang sikit, kenyal dan masak dah boleh tutup api, tapis.
2. Sambil2 tunggu spageti masak, boleh sediakan bahan-bahan sos.
3. Tumis bawang sehingga naik bau kemudian masukkan daging kisar.
4. Bila daging sudah masak, masukkan lada hitam sedikit.
5. Masukkan sosej, gaul rata.
6. Masukkan susu segar, gaul dan tunggu mendidih sedikit.
7. Masukkan cheese sekeping demi sekeping, gaul sehingga sebati.
8. Akhir sekali masukkan parsley flake dan sedikit garam.
Biarkan sedikit pekat dan boleh tutup api.
Siap... Hidangkan bersama spagheti yang siap direbus tadi...
Jom makan... :D.. yum..yum..
*if tak nak guna daging kisar, guna seafood pon boleh... Oh..ya.. campurkan cendawan ya.. masa beli barang-barang ni, terlupa beli cendawan..
hokkkeeyyy.... Selamat Mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment