Sebenarnye semalam masak patin tempoyak tu.. Arini baru terase nak kongsi resepi..huhu..
Resepi yang simple dan biase2 aje.. tp sedap dan cepat siap..
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin (saiz sederhana)
daun kesum
BAHAN KISAR
3 sudu besar tempoyak
1cm belacan (nk lebih sdp, bakar dlu)
2 biji cili padi (terpulang ikut kepedasan masing2)
1 sudu cili kering
serbuk kunyit
gula
garam
air secukupnya
CARA-CARA
1. Blend semua bahan yang perlu dikisar, masukkan dalam periuk.
2. Tggu hingga menggelegak. Masukkan daun kesum. Rasa dahulu. Jika kurang masam, boleh
tambah asam keping.
3. Dah agak2 cukup rasa, barulah masukkan ikan patin tadi.
4. Biarkan dalam 3-4 minit agak2 isi ikan dah masak, tutup api. Hidang.
Mudah aje kan..
Makan dengan nasi panas.. Pergh... Sedap...
Penting, tiada MSG.
Sorilah xde gambar. pasal dah abis..hehe..
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment