Saturday, September 19, 2015

IKAN PATIN TEMPOYAK SIMPLE YANG SEDAP

Sebenarnye semalam masak patin tempoyak tu.. Arini baru terase nak kongsi resepi..huhu..
Resepi yang simple dan biase2 aje.. tp sedap dan cepat siap..

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan patin (saiz sederhana)
daun kesum

BAHAN KISAR
3 sudu besar tempoyak
1cm belacan (nk lebih sdp, bakar dlu)
2 biji cili padi (terpulang ikut kepedasan masing2)
1 sudu cili kering
serbuk kunyit
gula
garam
air secukupnya

CARA-CARA
1. Blend semua bahan yang perlu dikisar, masukkan dalam periuk.
2. Tggu hingga menggelegak. Masukkan daun kesum. Rasa dahulu. Jika kurang masam, boleh        
    tambah asam keping.
3. Dah agak2 cukup rasa, barulah masukkan ikan patin tadi.
4. Biarkan dalam 3-4 minit agak2 isi ikan dah masak, tutup api. Hidang.

Mudah aje kan..
Makan dengan nasi panas.. Pergh... Sedap...
Penting, tiada MSG.

Sorilah xde gambar. pasal dah abis..hehe..

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment