Bahan-bahan
5 potong ikan merah
2 sudu teh serbuk lada hitam
3 batang serai (ketuk)
4 helai daun limau purut
1 keping asam keping
sup ikan bunjut (ADABI)
air secukupnya
garam
gula
Bahan kisar
3 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 inci halia
1 1/2 biji bawang besar
4 biji cili padi (tambah ikut kepedasan & jika taknak blend, ketuk aje)
Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, serai dan asam keping sehingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya, gaul rata. Biarkan air sedikit panas.
3. Masukkan ikan merah, sup ikan bunjut dan daun limau purut. Kacau sekali sekala.
Isi ikan merah tidak hancur apabila dikacau. Biarkan mendidih.
4.Masukkan serbuk lada hitam. Gaul sedikit dan kecilkan api biarkan sup mereneh.
5.Perisakan sup dengan memasukkan garam dan gula secukupnya.
Hias dengan daun bawang.
Boleh lah dihidangkan. Cik Siti buat nasi lembik dan makan bersama sup ikan ni.. memang ummpph!!
OK.... SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment